Eklenme :

Okunma : 2738

Paylaşın :

Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazanda sahur beslenmesi oldukça önemlidir. Örnek sahur menülerimize göz atın!

Ramazan ayı, beslenme değişikliğinin yaşandığı bir dönemdir. Ramazanda beslenmeye özen göstermek oldukça önemlidir. Uzun süre aç ve susuz kaldığımız bu dönemde, yeterli beslenebilmek ve dengeyi sağlamak için iftar ve sahur olarak 2 öğün de tamamlanmalıdır.   

Sahur öğününü atlamayın.
Sahura kalkılmaması, açlık ve susuzluk süresini artıracaktır. Bu sürenin artması ise daha erken saatlerde kan şekerinin düşmesine ve halsizliğe sebebiyet verecektir. Sahurda uzun süre tok tutacak, protein ve lif yönünden zengin besinler, süt ürünleri, tam tahıllı gıdalar, yumurta, taze sebzeler, taze meyveler ve fındık-ceviz gibi kuruyemişler tüketilmesi önerilmektedir.

Beyaz unla yapılan hamur işlerinden ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı. Gece metabolizma hızı düştüğünden ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Sahurda rahatsızlık verecek besinler tüketilmesi; gün boyu yorgunluğa, mide şikayetlerine ve susuzluğa sebebiyet verebilir.

Sahurda Tok Tutacak Besinler Nelerdir?
Yumurta: Anne sütünden sonra gelen en etkili protein kaynağı yumurtadır. Yumurta, içerdiği protein dengesi ve yağı ile uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır.
Peynir: Protein yönünden güçlü ve tokluk sağlayan bir başka besin de peynirdir. Bu noktada doğru peynir seçimi önemlidir. Tuz ve yağ oranı düşük peynirler tercih edilmelidir.
Süt ve Yoğurt: Vücudumuzun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için sahurda ve iftarda 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt tüketilmelidir. Ayrıca yoğurt probiyotik içeriğiyle bağırsak sağlının korunmasını sağlamakta ve uzun süre tok tutmaktadır.
Çorba: Besleyiciliği yüksek olan, hafif ve mideyi yormayan çorbalar, hem sahurda hem de iftarda gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Ceviz-Fındık-Badem: Yağlı tohumlardan fındık, badem, ceviz; içerdikleri besleyici yağ ve protein dengesiyle tok tutma özelliğine sahiplerdir. Bu besinlerin kavrulmamış olanları tercih edilmelidir ve her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu besinleri tüketirken de miktarına dikkat edilmelidir.
Salata: Lif içeriği zengin sebzelerden oluşan salatalar tok kalmamızı sağlar. Ramazanda vitamin ve mineral kaynağı salataları iftar ve sahur soframızdan eksik etmemeliyiz.
Tarçın: Diyetlerde sıklıkla kullanılan tarçın, kan şekerini dengelediğinden bu ramazan döneminde de tokluk süresini  uzatmaktadır. Tarçını çayınıza, suyunuza, yoğurda veya sütünüz ekleyerek tüketebilirsiniz.
Meyveler: Sahurda meyve tükettiğimizde, lif içeriği sayesinde tok kalmamızı, su içeriğiyle susuzluk hissimizin azalmasını sağlar. Ayrıca meyvelerdeki antioksidanlar sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlanır.

Örnek Sahur Menüleri
• Menü 1
1 adet haşlanmış yumurta
2 dilim beyaz peynir
6 adet zeytin
1 tatlı kaşığı bal/reçel
1 kase söğüş sebze
2 dilim esmer ekmek

• Menü 2
2 adet yumurtalı omlet
1 dilim beyaz peynir
3 tam ceviz
1 kase söğüş sebze
1 dilim esmer ekmek
1 porsiyon meyve

• Menü 3
1 su bardağı tarçınlı süt
1 adet haşlanmış yumurta
Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış beyaz peynirli tost
1 kase söğüş sebze
1 porsiyon taze meyve
 
*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bu kategorideki Hekimler
Diyetisyen
HAFİZE ÖĞÜN DUDİOĞLU
BESLENME VE DİYET
Diyetisyen
NİLAY CANSEVER
BESLENME VE DİYET
Uzman Diyetisyen
SENA KAZAN
BESLENME VE DİYET

SAYFALAR

Sağlık Rehberi

Aort Koarktasyonu

KALP VE DAMAR CERRAHİSİ (KVC)
Aort koarktasyonu yaygın görülen doğumsal kalp defektidir. Aort koarktasyonunda aort, tek bir yerde veya bir kısmı boyunca sıkışır veya daralır. Bu daralma, aorttan normal kan akışını kısıtlar.
Devamı

Anjiyografi

KALP VE DAMAR CERRAHİSİ (KVC)
Anjiyografi, vücudunuzdaki kan damarlarına (arter veya ven) bakmak için X-ışını kontrastının kullanıldığı bir yöntemdir.
Devamı

Adet Düzensizliği

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Adet dönemi genellikle 4-7 gün sürer. 21 günden kısa veya 35 günden daha uzun aralıklarda adet olma, arka arkaya 3 veya daha fazla adet görmeme vb. durumlar adet düzensizliği olarak adlandırılır.
Devamı

Açık Parsiyel Nefrektomi

ÜROLOJİ
Açık Parsiyel Nefrektomi, kanserden etkilenen böbrek bölümünün ve bir miktar sağlam böbrek dokusunun açık cerrahi operasyonla çıkarılmasıdır.
Devamı

Ramazanda Sağlıklı Beslenmek İçin 10 Altın Kural

BESLENME VE DİYET
Ramazan ayını daha sağlıklı ve formda geçirmek için bu önerilere göz atın!
Devamı

Aort Anevrizması

KALP VE DAMAR CERRAHİSİ (KVC)
Aort anevrizması, aort damarı duvarının anormal genişlemesi veya şişmesidir. Dolaşım sisteminde herhangi bir damarda anevrizma ortaya çıkabilir.
Devamı

Anal Fissürler (Makat Çatlağı)

GENEL CERRAHİ
Anal fissürler, anüs veya anal kanalın iç tabakasındaki çatlaklardır. (Anal kanal; dışkının vücuttan çıktığı açıklık). Bu çatlaklar kanamaya ve şiddetli ağrıya neden olabilir.
Devamı

Akupunktur

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ
Akupunktur uzun yıllar önce Çin'de geliştirilmiş geleneksel tedavi yöntemidir. Çok ince iğneler vücudun belli noktalarına yapıştırılarak spesifik hastalıkları önlemek ve tedavi etmek amaçlanır.
Devamı
Hekim Kadromuz
Profesör Doktor
BATUHAN ÖZAY
KALP VE DAMAR CERRAHİSİ (KVC)
Profesör Doktor
HİDAYET AKDEMİR
BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ
Profesör Doktor
CENAP ZEYBEK
ÇOCUK KARDİYOLOJİSİ
Profesör Doktor
MUSTAFA UYGAR KALAYCI
GENEL CERRAHİ
Profesör Doktor
AHMET HAMDİ TEFEKLİ
ÜROLOJİ
Profesör Doktor
MUSTAFA YURTDAŞ
KARDİYOLOJİ
Profesör Doktor
AHMET MURAT SARICI
GÖZ HASTALIKLARI
Doçent Doktor
A. AVAR ÖZDEMİR
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
Medicine Hospital

Barbaros Mah, H. Ahmet Yesevi Cad, No: 149 Güneşli - Bağcılar / İstanbul
info@medicinehospital.com.tr
Medicine Hospital Yol Tarifi
Sayfa içerikleri makaleler,görsel materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

androidapp
Copyrights © medicinehospital.com.tr
atakuldesign