OBEZİTE CERRAHİSİ VE METABOLİK CERRAHİ

Multidisipliner yaklaşımla uygulanan tanı ve tedavi yöntemleriyle, düzenli kilo verilmesi sağlanır.

Obezite : Vücutta hastalıklara sebep olacak şekil ve miktarda anormal yada aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Obezite dünya çapında milyonlarca insanı etkileyerek ortalama yaşamı 10 ila 15 yıl kısaltan, beraberinde birçok yandaş hastalık ortaya çıkmasına neden olan tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalıktır.


Obezite Merkezimizde multidisipliner bir yaklaşımla uygulanan tanı ve tedavi yöntemlerinde temel amacımız hastaların sorunsuz bir şekilde düzenli olarak kilo vermelerini sağlayabilmek ve verdikleri kilonun kalıcı olmasını sağlamaktır.

 

Obezite Tedavisi
1-Medikal Tedavi

  • Diyet Tedavisi
  • Egzersiz Tedavisi
  • İlaç Tedavisi
  • Davranış Değişikliği Tedavisi

2-Girişimsel Tedavi

  • Mide Balonu Uygulaması
  • Obezite Cerrahisi
    • Restriktif (Kısıtlayıcı) Ameliyatlar
    • Malabsorbtif (Emilimi Bozucu) Ameliyatla
    • Mikst

 

DİYET TEDAVİSİ
Obezite merkezine başvuran hastalar obezite konusunda deneyimli beslenme ve diyet uzmanları denetiminde ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası her bir hasta için beslenme alışkanlıklarına ve özel sağlık durumlarına göre kişiye özgü diyet programları yapılmaktadır. Hastalar diyet programı boyunca beslenme uzmanı takibindedir.

 

EGZERSİZ TEDAVİSİ 
Obez hastalar aşırı kiloları nedeniyle çoğu zaman spor yaparken sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sorunlar hastanın egzersizi tamamen bırakmasına neden olabilir. Obezite cerrahisi sonrası Obezite Cerrahisi Koordinatörü tarafından kademeli olarak egzersiz programlarımız düzenlenmektedir.

 

İLAÇ TEDAVİSİ
Hastanın kilo almasına neden olan herhangi metabolik sorunları varsa bu sorunların ortadan kaldırılması için alanında uzman doktorlar tarafından ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Morbid obezite tedavisi için etkinliği kanıtlanmış medikal tedavi bulunmamaktadır.


DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ TEDAVİSİ 
Obezitenin temel sebeplerinden birisi yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Bu davranış modelinden kurtulmak ve obezite ile yaşayan hastalar arasında depresyon gibi problemler sıklıkla bulunmaktadır. Ayrıca obezite cerrahisi geçirmiş hastaların bundan sonraki süreci daha sağlıklı sürdürebilmeleri için alanında uzman doktorlar tarafından grup terapisi uygulanmaktadır.


5 yıldan uzun süredir morbid obez (VKİ >40) olarak yaşayan hastaların medikal tedavi yöntemlerinden herhangi biri ile kalıcı kilo kaybı yaşama olasılığı %1-3’dür. 

 

MİDE BALONU UYGULAMASI
Bu yöntemde endoskopi aletiyle ağızdan mide içine bir balon yerleştirilip şişirilmesi ile uygulanır. Böylece hastanın fonksiyonel mide kapasitesi doldurularak az az sık sık beslenme alışkanlığı kazandırılmaya çalışılır. Diğer yöntemlerden önemli bir farkı balonun 1 yıl sonra çıkartılması gerekmektedir. Bu yöntem obezite cerrahisi için gerekli kriterleri sağlamayan, ameliyat kriterlerini taşıyan ancak ameliyat olmak istemeyen hastalara veya ameliyat olması çok riskli bulunan hastalarda risk azaltımı için ameliyat öncesi kilo verilmesini istenen hastalara uygulanır.

 

OBEZİTE CERRAHİSİ
Obezite cerrahisi temel olarak iki temel üzerinde oturmaktadır. Birincisi hastanın bir seferde yediği yemek miktarını azaltmak (Restriktif), ikincisi yenilen gıdaların sindirilmesini önlemektir (Malabsorbtif). Bu ameliyatlardan en uygun olanı doğru hastaya doğru zamanda yapıldığında hayat kurtarıcıdır. O yüzden Obezite Cerrahisi Uzmanınızın her bir yöntemi uygulama deneyiminin olması gerekmektedir.

 

OBEZİTE CERRAHİSİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Obezite cerrahisi için beden kitle indeksi 40 ve üzeri olan, uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz ve medikal tedavi gibi yöntemler ile zayıflayamayan hastalara önerilmektedir. Bunun yanında vücut kitle indeksi 35 üzerinde olan, yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi şişmanlığı bağlı yandaş hastalığı olanlara önerilmektedir.

Uygun cerrahi yöntem ile kalıcı kilo kaybı olasılığı %95’in üzerindedir.

 

CERRAHİ YÖNTEMLER

Obezitenin cerrahi tedavisinde hacim kısıtlayıcı ve emilim bozucu olmak üzere 2 temel mekanizma kullanılır. Hacim kısıtlayıcı ameliyat olarak en sık yaptığımız ameliyat tüm dünyada olduğu gibi Sleeve Gastrektomi-Tüp Mide ameliyatıdır.

 

SLEEVE GASTREKTOMİ (TÜP MİDE) 

“Sleeve Gastrektomi" olarak da bilinen tüp mide ameliyatlarında, midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 100-150 cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenir. Aynı zamanda bu teknikte midenin iştah hormonlarını salgılayan bölümü de çıkarıldığından hasta da acıkma hissi kaybolmaktadır. Sonuç olarak acıkmayan hastamız öğün saatlerinde az bir miktar yiyip doyarak konforlu bir şekilde kilo vermektedir. Bu teknikte emilim bozulmadığından 1. yıldan sonra vitamin vb. destek tedavisine gerek kalmamaktadır.


Description: sleeve
Şekil 1: Tüp mide-Sleeve gastrektomi

 

GASTRİK BY-PASS

Obezite tedavisinde hacim kısıtlamanın yanı sıra emilimi bozarak kilo verilmesini sağlayan by-pass ameliyatları tip 2 diyabet gibi metabolik bozukluğun eşlik ettiği obezlerde tercih edilir. Bunun sebebi ise insülin direncini düzelten ince bağırsak hormonlarının by-pass sayesinde artış göstermesidir. Hacim kısıtlaması komponenti ile iştah hormonu bölümü de çıkarıldığından acıkma olmadan aynı zamanda emilimi azaltarak, diyabeti düzeltici hormon salgılayarak etki gösterir.


Description: gastric-bypass-animation
Şekil 2: Gastrik by-pass

 

Tip 2 Diyabet Cerrahisi

Tip 2 diyabet hastalarında insüline karşı hem hücre öncesinde hem de hücre içinde bileşenler oluşmaktadır. Sindirim sistemi kaynaklı bu direnç hormonlarının, tıpkı bir zırh gibi hücrelerin etrafını sarmakta ve insülinin hücre içine girişini engellemektedir. Metabolik cerrahi sayesinde, sindirim sistemi kaynaklı direnç hormonları sönmektedir. Burada etkili en önemli ince bağırsak hormonu glucagon like peptid-1 (GLP-1)'dir. Hücrenin etrafındaki bu zırh açıldıktan sonra insülin kolaylıkla hücre içine girebilmekte ve kan şekerini düşürücü işlevini görebilmektedir. Benzer şekilde ameliyattan 2-3 ay sonra yağ, protein metabolizması, karaciğer yağlanması ve hasarı da düzelmekte, hücre içi sinyal ve iletim mekanizmaları da tersine dönmektedir. Bu amaçla en sık uyguladığımız ameliyat transit bipartisyon ameliyatıdır.
 

Daha fazla bilgi için: Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicine Hastanesi Çağrı Merkezi - 444 0 205

Bu Birimdeki Hekimlerimiz

Birimler

Sağlık Rehberi

Adenomyozis

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Adenomyozis, endometriyal dokunun uterusun dış kas duvarlarına taşındığında meydana gelen uterus (rahim) kalınlaşmasıdır.
Devamı

Anjiyografi

KALP VE DAMAR CERRAHİSİ (KVC)
Anjiyografi, vücudunuzdaki kan damarlarına (arter veya ven) bakmak için X-ışını kontrastının kullanıldığı bir yöntemdir.
Devamı

Apandisit

GENEL CERRAHİ
Apandis karın bölgesinin sağ alt kısmında, kalın ve ince bağırsağın birleştiği yerde bulunan küçük bir tüptür. Vücutta bilinen bir işlevi yoktur ancak iltihaplanması durumunda acil tıbbi müdahale gerektirir.
Devamı

Anal Fistül

GENEL CERRAHİ
Anal fistül, anüs duvarında apse yapmış alandan makat deliğinin etrafındaki deriye açılan küçük bir tüneldir. Hastalar makat bölgesinde ağrı ve şişme şikayetleriyle gelir.
Devamı

Diz Ağrısının Nedenleri

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ
Diz ağrısı dikkate alınmalı, nedeni bilinmeli ve sonuç olarak gereken tedavi uygulanmalıdır. Diz ağrısı geçici (akut) veya kronik olabilir ve diz ağrısı nedenlerine bağlı olarak hasta ağrıyı, diz kapağında, diz önünde veya diz arkasında hissedebilir.
Devamı

Adrenokortikal Karsinom

ENDOKRİNOLOJİ
Adrenokortikal Karsinom, adrenal bezin dış tabakasında (adrenal korteks) kötü huylu (kanser) hücrelerin oluşturduğu nadir bir hastalıktır.
Devamı

Araknoid Kistler

BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ
Araknoid kistler, beyin veya omurilik ile araknoid membran arasında bulunan, içi sıvı ile dolu keselerdir. Bu kistler baş ağrısı, baş dönmesi ve nöbet gibi semptomlarla kendini gösterebilir.
Devamı

Adet Düzensizliği

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Adet dönemi genellikle 4-7 gün sürer. 21 günden kısa veya 35 günden daha uzun aralıklarda adet olma, arka arkaya 3 veya daha fazla adet görmeme vb. durumlar adet düzensizliği olarak adlandırılır.
Devamı
Hekim Kadromuz
Profesör Doktor
BATUHAN ÖZAY
KALP VE DAMAR CERRAHİSİ (KVC)
Profesör Doktor
HİDAYET AKDEMİR
BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ
Profesör Doktor
CENAP ZEYBEK
ÇOCUK KARDİYOLOJİSİ
Profesör Doktor
MUSTAFA UYGAR KALAYCI
GENEL CERRAHİ
Profesör Doktor
AHMET HAMDİ TEFEKLİ
ÜROLOJİ
Profesör Doktor
MUSTAFA YURTDAŞ
KARDİYOLOJİ
Profesör Doktor
AHMET MURAT SARICI
GÖZ HASTALIKLARI
Doçent Doktor
A. AVAR ÖZDEMİR
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
Medicine Hospital

Barbaros Mah, H. Ahmet Yesevi Cad, No: 149 Güneşli - Bağcılar / İstanbul
info@medicinehospital.com.tr
Medicine Hospital Yol Tarifi
Sayfa içerikleri makaleler,görsel materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

androidapp
Copyrights © medicinehospital.com.tr
atakuldesign